ESS voor buiten voorstelling voor een theater.
Vrijwilligerswerk voor Theater Groep: Dank de Dijken
Reden: subsidie aanvraag
Uitkomst: Subsidie aanvraag goedgekeurd
Voor een lokaal theatergezelschap heb ik een berekening gemaakt om te kijken of het mogelijk zou zijn om een ESS (Energy Storage System) neer te zetten in plaats van een diesel aggregaat, dit om CO2 uitstoot te verminderen.
Om uit te zoeken of dit mogelijk was heb ik de energie noden en vermogens vraag in kaart gebracht om vervolgens te kijken welke systemen er beschikbaar waren.
Theater
Een grote tent wordt neergezet aan de oever van de rivier de Maas waarin alle activiteiten ontplooid zullen worden:
- Publiek
- Catering
- Toneel vlak
- Geluid en licht
- Combo
- Smink
Energie Vraag:
Voor het licht en rook machine zullen 22 theater LED spots gebruikt worden. Vroeger zou dit zeker al richting de 22kW gaan, maar met LED is dit nog maar zo’n 5 kW aan piek vermogen, waarvan 2kW voor de rook machine is.
Misschien niet verrassend maar wel een grote energie post is de koffie. Voor een totaal overzicht, werden alle individuele apparaten qua vermogen en gebruikstijd in een tabel gezet. Per dag zou er zo’n 40kWh aan energy nodig zijn, met een piek vermogen van zo’n 30kW piek aan vermogen.
Charging
Het dichtsbijzijnde huis bood aan om electriciteit te leveren, dus vanuit hier zouden we kunnen laden vanaf een enkel stopcontact, maar de afstand is zo’n 200 meter en dan krijg je bij 10A toch een spanningsverlies van zo’n 30V.
Een batterij systeem op een aanhanger met meer dan 40kWp en 150kWh kan gevonden worden. Vanwege de locatie en de mogelijke noodzaak om ergens anders op te laden is een aanhanger optie wel handig. Iets zwaarders is no-go; het is niet de eerste keer dat een zware vrachtwagen bij een dijk is weggezakt in de modder, wat voor vertraging zorgt tijdens op- of afbouw.
Running and charging
Na een simulatie met de verkregen data werd duidelijk dat, zolang we kunnen laden met een gecontroleerde laadsnelheid we voldoende kunnen laden tijdens een dag (een aantal dagen zou er niet gespeeld worden). We hoefden zelfs niet tussenstijds bij te laden.
Kosten
Het berekende energie verbruik: 367 kWh, wat bij een kost van €0.61 per kWh zo’n €223 aan electriciteits kosten zou betekened. Dit bedrag is lager dan de verwachte diesel kosten.
Maar de huur prijs van een batterij was zodanig hoger dat een generator goedkoper zou zijn. En de beschikbaarheid van een batterijsysteem was ook een ding, kennelijk is het populair om batterijen te plaatsen.
Voor de volledigheid hadden we ook gekeken naar zonnepanelen waarvan we minimaal 5kW piek nodig zouden hebben (gekeken naar de opbrengst per dag gebasseerd op een verwacht opbrengst per Wp gedurende die tijds periode in het jaar.
Verder zou dat een extra kost aan huur betekenen dus nog meer in het voordeel van de generator.
Misschien volgend jaar beter.